**Cognizant Aptitude Questions 2023 2024 | Cognizant Aptitude Questions and Answers** | **Cognizant placement papers:** If anyone looking for Cognizant previous year exam question or Cognizant Aptitude Questions and preparing for CTS Engineer Trainee or Graduate Trainee role then we have added all Aptitude Question on the same page only.

Boost your preparation with previous year exam questions and detailed answers. Don’t miss out on this valuable resource for a successful Cognizant placement journey.

**For Cognizant Logical Reasoning Questions: Click Here**

**Cognizant Aptitude Questions and Answers**:

Join Telegram Channel (43,230 Member)1. **If a person walks at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would have walked 20 km more. The actual distance traveled by him is:**

A. 70 km

B. 80 km

C. 50 km

D. 56 km

**Answer –** C. 50 km

**Explanation:**

Let us assume, the actual distance traveled be x km.

Then, x/10 = (x + 20)/14

14x = 10x + 200

4x = 200

x = 50 km.

2. **Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?**

A. 10

B. 12

C. 20

D. 9

**Answer –** A. 10

**Explanation:**

Due to stoppages, it covers 9 km less.

Time taken to cover 9 km = (9/54)x 60 mins = 10 mins

3. **The distance between two cities P and Q is 300km. A train starts from station P at 10 am with speed 80 km/hr towards Q. Another train starts from Q towards P with speed 40km/hr at 11 am. At what time do they meet.**

A. 12: 50 pm

B. 1 pm

C. 12: 20 pm

D. 12: 40 pm

**Answer –** A. 12.50 pm

**Explanation:**

First train starts at 10 am so in one hour it covers 80 km in one hour. Now distance b/w P and Q is 220. Suppose at some’ x’ km they meet. So,

x/80 = (220-x)/40

x = 440/3.

The time after which they meet = (440/3)/80 = 11/6 i.e = 1hr 50 min.

Therefore, they will meet at 12: 50 pm

4. **Two cities A and B are at a distance of 60 km from each other. Two persons P and Q start from the First city at a speed of 10km/hr and 5km/hr respectively. P reached the second city B and returns back and meets Q at Y. Find the distance between A and Y.**

A. 40 km

B. 50 km

C. 30 km

D. 55 km

**Answer –** A. 40 km

**Explanation:**

Time taken by P to reach city B is 6hr. In 6 hr, distance covered by Q is 30km. Now at some x distance, they will meet. So

x/5 = (30-x)/10. X= 10.

So distance b/w A and Y is 30+10 =40 km

Therefore, the distance between A and Y is 40 km.

5.** The CP of Desk is Rs.2000. A Salesman wants to make 15% profit by selling it. At the time of sale, he declares a discount of 10% on MP. The Marked price is?**

A. Rs. 2554

B. Rs. 2556

C. Rs. 2550

D. Rs. 2552

**Answer –** B. RS. 2556

**Explanation:**

90x/100 = 2000*(115/100)

X = 2000*115/90 = 2555.5 = 2556

Therefore, the market price is Rs. 2556.

6.** A boy bought 2 items for Rs.7500. One item he sells at a profit of 16% and another item at 14% loss. In this, the boy makes neither any profit nor any loss. What is the difference between the SP of 2 items?**

A. 600

B. 620

C. 602

D. 610

**Answer –** B. 620

**Explanation:**

116X/100 + (7500-x)86/100 = 7500

116x-86x-645000 = 750000

X = 3500, 7500 – 3500 = 4000

(3500*116)/100 – (4000*86)/100 = 620

7. **A Shopkeeper bought 30 kg of rice at the rate of Rs. 40 per kg. He sold 40% of the total quantity at the rate of Rs. 50 per kg. At what price per kg should he sell the remaining quantity to make a 25% overall profit?**

A. Rs.50

B. Rs.40

C. Rs.30

D. Rs.54

**Answer –** A. Rs.50

**Explanation:**

Total CP of Rice = 30 * 40 = 1200

40% of Total Quantity = 40% of 30 = 12

SP = 12*50 = 600

SP = 1200 * 125/100 = 1500

SP of Remaining Quantity = 1500 – 600 = 900

Remaining Quantity = 18kg

Rice per Kg = 900/18 = Rs. 50

8.** Prakash sold a machine to Swapna at a profit of 30%. Swapna sold this machine to Ajay at a loss of 20%. If Prakash paid Rs.5000 for this machine, then find the cost price of machine for Ajay?**

A. 6200

B. 5200

C. 4800

D. 4750

**Answer –** B. 5200

**Explanation:**

R1 = 30% R2 = 20%

5000 * 130/100 * 80/100 = Rs. 5200

9.** A man borrows Rs 4000 at 8% compound interest for 3 years. At the end of each year, he paid Rs 500. How much amount should he pay at the end of the 3rd year to clear the debt?**

A. Rs 4254.5

B. Rs 3465.2

C. Rs 3485.2

D. Rs 3915.6

**Answer –** D. Rs 3915.6

**Explanation:**

Amount after 1 yr = 4000[1 + 8/100] = 4320

Paid 500, so P = 4320 – 500 = 3820

Amount after 2nd yr = 3820[1 + 8/100] = 4125.6

So P= 4125.6-500 = 3625.6

Amount after 3rd yr = 3625.6[1 + 8/100] = 3915.6

10. **A person earns an interest of 240 on investing certain amount at Simple interest for 2 years at 5 percent amount. If the rate of interest is compounded annually then how much more interest will be gain by the person at same rate of interest and on the same sum.**

A. 8

B. 12

C. 10

D. 6

**Answer –** D. 6

**Explanation:**

240 = P*(5/100)*2, P = 2400

CI = 2400(1+5/100)^2 – 2400 = 246

So, 246 – 240 = 6

11.** A sum of rupees 4420 is to be divided between Ramesh and Suresh in such a way that after 5 years and 7 years respectively the amount they get is equal. The rate of interest is 10 percent. Find the share of Ramesh and Suresh**

A. 2000, 2420

B. 2420, 2000

C. 2480, 2420

D. 2210, 2210

**Answer –** B. 2420, 2000

**Explanation:**

Let the share of Ramesh and Suresh be R and S

R*(1+10/100)^ 5 = (4420 – R)*(1+10/100)^ 7

We get R = 2420, so S = 2000

12.** The average price of 10 books is Rs. 12 while the average price of 8 of these books is Rs. 11.75. Of the remaining two books, if the price of one book is 60% more than the price of the other, what is the price of each of these two books?**

A. Rs 12 and Rs 24

B. Rs 24 and Rs 18

C. Rs 28 and Rs 12

D. Rs 10 and Rs 16

**Answer –** D. Rs 10 and Rs 16

**Explanation:**

Given that, Total price of the two books = Rs. [(12 x 10) – (11.75 x 8)] = Rs. (120 – 94) = Rs. 26

Let the price of one book be Rs.x

Then, the price of another book = Rs. (x + 60% of x )= x + (3/5)x= (8/5)x

so, x +(8/5)x=26 , x=10

The prices of the two books are Rs. 10 and Rs. 16

13. **The average of 11 results is 50. If the average of the first 6 results is 49 and that of last 6is 52, find the sixth result?**

A. 65

B. 62

C. 55

D. 56

**Answer –** D. 56

**Explanation:**

The total of 11 results = 11 x 50 = 550

The total of first 6 results = 6 x 49 = 294

The total of last 6 results = 6 x 52 = 312

The sixth result is common to both:

Sixth result = 294 + 312 – 550 = 56

14. **A mixture contains A and B in the ratio 5: 9. 14 liters of this mixture is taken out and 14 liters of B is poured in. Now the ratio of A to B becomes 2: 5. Find the amount of B originally present in the mixture.**

A. 45 liters

B. 55 liters

C. 40 liters

D. 25 liters

**Answer –** A. 45 liters

**Explanation:**

Total = 5x+9x+14 = 14x+14

So 5x/9x+14 = 2/5

Solve, x = 4

15. **Arun and Vinod established a firm together. Arun ‘s investment was thrice that of Vinod. Arun also kept the investment for twice as much time as Vinod. If Vinod got a profit of 4000, what was the total profit?**

A. 30,000

B. 28,000

C. 40,000

D.45,000

**Answer –** B. 28,000

**Explanation:**

Let us assume, Vinod ‘s investment= X

Then, Arun investment= 3X

lets time for Vinod = t

Then, Arun time= 2t

Now, Arun: Vinod

3X x 3t : X x t

6:1

Vinod’s share = 1/7 x total = 4000

Therefore, the total profit=28,000

16. **Avinash being the sleeping partner receives 1/10th of profit and the remaining is divided between Vamsi and Ramu in the ratio of 1:2. If the difference between the profit shares of Avinash and Vamsi is Rs.2000.What is Vamsi’s share in Rs.?**

A.Rs.1800

B.Rs.2200

C.Rs.1200

D.Rs.1500

**Answer –** C. Rs. 1200

**Explanation:**

let total profit =x

Avinash’s share in profit is (1/10)x

remaining profit = x= (1/10)x= (9/10)x

Vamsi’s share= 1/3 x (9/10)x = (3/10 )x

Ramu’s share= 2/3 x (9/10)x = (6/10)x

Avinash – Ramu= (6/10)x -(1/10)x = (5/10)x

5/10 x = 2,000 so, x= 4000

Vamsi’s share= (3/10) x 4000=1200

So total = 14*4 + 14 = 70 litres

So B = 9/(5+9) * 70 = 45

17.** Find the number, the second digit of which is smaller than its first digit by 4, and if the number was divided by the digit’s sum, the quotient would be 7. **

a) 51

b) 62

c) 73

d) None of these

**Answer:** d) None of these

**Solution:** If we consider the number 84, then we get 8 – 4 = 4 and when the sum of digits that is 12 divides the number 84, we get 7.

**For More Cognizant Aptitude Questions 2023 2024 Join us:**

Join Telegram (Must) | Click Here |

Join Experienced Job Telegram | Click Here |

Follow Instagram Job Page Link: | Join Here |

**Conclusion:**

Effective preparation for a **Cognizant **interview requires a focused approach to mastering their aptitude questions. These questions assess problem-solving skills, mathematical proficiency, and cognitive abilities. Aspiring candidates actively seek resources with Cognizant aptitude questions and answers for thorough practice. Staying updated on the latest Cognizant aptitude questions, including those for 2023 and beyond, is essential. Numerical ability questions, such as those in the Cognizant Genc category, add complexity to the assessment. Accessing previous year question papers provides valuable insights into patterns and formats. A comprehensive understanding of Cognizant’s expectations, coupled with diligent preparation, positions candidates for success in interviews and assessments.

I am a final year ece engineering student